Türkçenin tarihi gelişimi kaça ayrılır?
Anadolu coğrafyasında yaşanan sosyal ve siyasal gelişmeler göz önüne alınarak Eski Anadolu Türkçesi, tarihsel dönemler itibarıyla Selçuklu Türkçesi, Ana Türkçe ve Osmanlı Türkçesine geçiş dönemi Türkçesi olmak üzere üç dönemde incelenmiştir.
Türkiye’nin Türkçesi hangi dönemde gelişti?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerbaycan dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir. Daha sonra Türkçeye dönüşen bu proto-dilin batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu devleti ve beylikleri çevresinde gelişmiş ve Eski Anadolu Türkçesine dönüşmüştür.
Türk dilleri hangi döneme dayanır?
Günümüzde Türk dilleri bağımsız bir dil ailesi olarak kabul edilmektedir. Türk yazı dilinin tarihi VII ve VIII. yüzyıllarda Orhun Vadisi’ne dikilen yazıtlarla başlar.
Türk dilinin tarihi gelişim dönemlerinden hangisi karanlık dönemdir?
TÜRK DİLİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ Türk dilinin kökeninin kesin tarihi bilinmemektedir. Türkçenin bilinen yazılı metinlerden önceki dönemleri “karanlık dönem” olarak kabul edilir. Türk dilinin yazılı ürünleri aracılığıyla izlenebilen VII. Yüzyıldan XIII. Yüzyıla kadar. 11. yüzyıla kadar olan dönem “Eski Türkçe” olarak adlandırılır.
Türkçe dilinin gelişim dönemleri nelerdir?
Ana Altay Dönemi: Türk dili tarihinin en erken dönemi “Altay Dil Birliği” dönemidir. … Erken Türk Dönemi: … Proto-Türk Dönemi: … Karahanlı Dönemi (XI-XII yüzyıllar. … Orta Türk Dönemi (XIII-XVI … Harezm Türkçesi Dönemi (XIV yüzyıllar)) .. Kıpçak Türk Dönemi (XIII-XVI yüzyıllar)… Modern Türk Dönemi.
Türkçenin dönemleri nelerdir?
Türkçenin metinlerden izlenebilen dönemleri şunlardır: ESKİ TÜRKÇE DÖNEMİ (6. ve 6. yüzyıl arası) Belgelerle izlenebilen ilk Türkçe dönemi olup 13. yüzyıla kadar olan dönemi kapsar. … ORTA TÜRKÇE DÖNEMİ (13. yüzyıl) … YENİ TÜRKÇE DÖNEMİ (15. yüzyıl) … ÇAĞDAŞ TÜRKÇE DÖNEMİ
Türkçe kaç evrede incelenir?
Batı Türkçesi ve Kuzeydoğu Türkçesi olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeydoğu Türkçesi, Orta Asya’daki Türkler tarafından Eski Türkçenin devamı olarak uzun yıllar kullanılmıştır. Türkçenin yedi aşamada öğrenilebileceğine genel olarak inanılmaktadır.
İlk Türkçe dönemi hangi Türk devletlerinin dönemidir?
1. Eski Türkçe: Orhun (Köktürk), Uygurca. 2. Orta Türkçe: Kaşgar (Karahanlılar), Çağatayca, Kuman, Eski Osmanlı.
Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
Kıpçak ve Çağatay hangi dönem?
Genel sınıflandırmayı takip edersek Doğu Orta Türkçesini, Karahanlı, Harezm-Kıpçak ve Çağatay Türkçelerini içine alan 11. yüzyıldan 19. yüzyılın sonuna kadarki dönem olarak tanımlayabiliriz.
En eski Türkçe dönemi nedir?
Eski Türkçe, Türk yazı dilinin ilk dönemidir. Dönem iki alt dönemde incelenir: Orhun Türkçesi ve Eski Uygur Türkçesi. VIII., kesin tarihlerle tarihlendirilebilen Orhun Türkçesinin ilk belgesi. 19. yüzyılın ortalarındaki Orhun yazıtlarından Uygur Türkçesinin 13. yüzyılda tarihten kaybolduğu açıktır. Bir yüzyıla kadar sürer.
Türklerin ilk ana dili nedir?
Altaycanın ana ortak ata dili varsayımsal bir dildi ve elbette bir adı yoktu. Akrabalık teorisinin destekçileri bu varsayımsal dile Altay dili (Altay) adını verdiler. Türkiye’deki Türkçenin tarihi, bu teorik olarak inşa edilmiş Altayca dilden ayrılmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan Türk diliyle başlar.
Karanlık devir nedir?
Karanlık Çağlar, geleneksel olarak Orta Çağ’a atıfta bulunan ve Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından Batı Avrupa’da demografik, kültürel ve ekonomik bir çalkantı yaşandığını öne süren tarihi bir dönemlendirmedir. “Karanlık Çağlar” terimi ilk olarak Rönesans İtalya’sında kullanılmıştır.
İlk Türkçe devri nedir?
Türkçenin yazı dilinin ilk örneklerini 7. yüzyıldan itibaren bulduğumuz Eski Türkçe dönemi 10. yüzyıla kadar sürmüş, ardından 10. yüzyıldan itibaren Karahanlı, Harezm ve Kıpçak Türkçesi örnekleri veren Orta Türkçe dönemi gelmiştir. Makalemizin içeriğinde yer alan edebi eser örnekleri de bu dönemleri kapsamaktadır.
Türkçenin ilk yazılı örnekleri hangi döneme aittir?
Bu yazıtlar, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları oldukları için dilimizin tarihi ve gelişiminde çok önemli bir yere sahiptir. Bu anıtların ilki, Göktürk devletinin bilge veziri Tonyukuk tarafından 720 yılında diktirilmiş olup, bu yazıttaki ifadeler Tonyukuk’a aittir.
Türkçe kaç evrede incelenir?
Batı Türkçesi ve Kuzeydoğu Türkçesi olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeydoğu Türkçesi, Orta Asya’daki Türkler tarafından Eski Türkçenin devamı olarak uzun yıllar kullanılmıştır. Türkçenin yedi aşamada öğrenilebileceğine genel olarak inanılmaktadır.
Orta Türkçe dönemi kaça ayrılır?
Orta Türkçenin başlıca lehçeleri şunlardır: Harezm Türkçesi, Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Volga Bulgar Türkçesi.
15 ve 20 yüzyıllar arası Türkçenin hangi dönemidir?
Kuzey ve Doğu Türkleri arasında Harezm Türkçesinin devamı olan Çağatay Türkçesi, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar tek ve ortak yazı dili olarak varlığını sürdürmüştür.
Türk dili kaç yazı diline ayrılır?
13. yüzyılda Türk edebi dili Kuzey-Doğu ve Batı olmak üzere iki bölüme ayrıldı ve bu durum 19. yüzyıla kadar böyle kaldı. 6.-7. yüzyıllarda tüm Doğu ve Kuzey Türkleri Kuzey-Doğu Türkçesini öğrendi; tüm Batı Türkleri de Batı Türkçesi konuştu.