Kütahya Simav hangi Türk boyundan?
Simav çevresine yerleşen bilinen en eski halk Abayitlerdir. Bu halktan sonra M.Ö. 1200’e kadar yaşamış, Trakya ve Çanakkale’den gelen Frigler bölgeye hakim olmuşlardır.
Kütahya halkı yörük mü?
Selçuklu İmparatorluğu döneminde Anadolu’ya gelen Yörükler, Osmanlı kayıtlarında yürüyen anlamında Yörük veya Orta Asya’da adlandırıldıkları gibi “Bozuluş” olarak tanımlanıyor. Tamamen Türk’türler, bugün “yerleşik” yani yerleşik Yörüklerdir; Manisa, Balıkesir, Kütahya ve Afyonkarahisar’da yerleşiktirler.
Simav hangi beylik?
Yakup, Germiyan Beyliği’nin başına geçer ve Simav beylik topraklarında bulunur.
Simav adı nereden gelmiştir?
Seyahatnamesinde Simav ismini şöyle açıklıyor; “Germiyanoğlu Bey BABİK BEY Simavna adlı Urum kralını götürdüğü için Simav adını almışlar. Bir rivayete göre SİM-AB (GÜMÜŞ SU) kelimesinden geliyormuş. Aslında suları gümüş gibi berrakmış.”
Simav yörük mü?
Kütahya’da Yörük nüfusunun en yoğun olduğu ilçelerden biri de Simav’dır.
Kütahya hangi soydan?
Germiyanoğulları Beyliği’nin sınırları Germiyanoğulları’na tabi başlıca yerleşim yerleridir: Kütahya, Uşak, Gediz, Kula, Eşme, Alaşehir, Tavşanlı, Simav, Emet, Sarayköy, Banaz, Çivril, Denizli, Honaz, Dinar, Sarıgöl, Buldan, Afyonkarahisar . .
En çok yörük hangi ildedir?
YÖRÜK VE YORUKLUK KAVRAMI. Muğla bölgesi Yörük yerleşimi açısından önemli bir konuma sahiptir. Muğla bölgesinde yaşayan Yörükler; Besledikleri hayvanlara göre Karakeçili, Kızılkeçili, Sarıkeçili, Karatekeli, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Çepni vb. isimler verilmektedir.
Yörükler aslen nereli?
Yörükler, göçebe bir yaşam tarzı süren ve çoğunlukla Anadolu dağlarında ve kısmen Balkan Yarımadası’nda yaşayan Oğuz kökenli Türklerin bir alt grubudur. Yörükler, Kuzey Makedonya’nın doğu kısımlarından Bulgaristan, Yunanistan ve Güney Trakya’ya kadar Balkanlar’da geniş bir alana yayılmıştır.
Yörüklerin atası kimdir?
Yörükler, Doğu Göktürklerinin bir kolu ve Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve Türkmenler gibi bir Türk kabilesidir. 745’e kadar Göktürklerin kurucu ve temel unsuru olarak Orhon, Altay, Tanrı, Sayan ve Aladağ dağlarında göçebe olarak yaşadılar. Göktürklerin (Kutluk) egemenliğinin sona ermesinden sonra Uygurlara tabi oldular.
Simav Alevi mi?
E.K: Kütahya ilinde Alevilerin dağılımı nasıldır? A.K: Mesela Simav’da Alevi yok deniyor. Ama varlar, asimile oldukları için yok diyorlar. Domaniç’te, Tavşanlı’nın Dedeler Köyü’nde ve Kütahya’nın merkezinde çok sayıda Alevi var.
Simav ailesi kimdir?
Mehmet, Bahar, Betül ve Semra isimlerinde dört çocuk babası olan Simav, Almanya’dan emekli olduktan sonra 2002 yılından bu yana Kuşadası’nda yaşıyor. Şefik Simav’ın oğludur. İstanbul, Tunceli ve İzmit’te polis memuru ve başmüfettiş olarak görev yaptı.
Çahşadan ne demek?
Şeyhin oğlu Mustafa’nın Hurşidname adlı eserinden kendisine Çahşadan lakabı verildiğini öğreniyoruz; bu lakabı “gücünü kıran, kuvvetini kıran, kuvvetini kıran” anlamına geliyor.
Simav neyi ile meşhur?
Simav ilçesinde gezilecek yerler şunlardır: Eynal Kaplıcaları, Gölcük Yaylası Krater Gölü, Simav Çitgöl Kaplıcaları, Nadarçam Yaylası, Simav Hisar Kalesi ve Ulu Cami bulunmaktadır.
Simav anlamı ne?
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde şu cümlelerle anılır: “Germiyanoğlu Bey Babık’ın Simavna adlı Rum kralından almış olması sebebiyle Simav adını alırlar. Bir rivayete göre Simav (gümüş suyu) anlamına gelir. Zira suları gümüş kadar berraktır.”
Kütahya hangi ilden ayrıldı?
1867 yılında merkezi Bursa olan Hüdavendigar Sancağı’na bağlanarak Kütahya Sancağı’na bağlı bir kaza olmuştur. 1908 yılında Kütahya Sancağı müstakil bir sancak olan mutasarraflık oldu.
Simav yörükleri hangi boydan?
Oğuz Türklerinin Kayı boyunun Karakeçili konar-göçerlerinin alt kolu olan ŞEHİTLİ aşiretinin şehitleri Ege bölgesinde yoğun olarak yaşamaktadır. Arşiv kaynaklarına göre Şehitli Yörükleri ile ilgili bilgiler 1450-1500 yılları arasına tarihlenebilmektedir.
Hangi boydan geliyorum nasıl öğrenirim?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Kütahya’da hangi medeniyetler yaşadı?
Kütahya, Ege bölgesinin iç-batı Anadolu bölümünde yer alır ve bilinen tarihinde Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı dönemlerine ait medeniyetlere Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte ulaşmıştır. Kütahya ili sınırları içindeki bölgelere yerleşen bilinen en eski halk Hititlerdir.