Balıklıgöl’ün hikayesi nedir?
Rivayet olunduğuna göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra bir mucize gerçekleşir ve her şey güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği yerin Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. En fazla ziyaretçi dini bayramlarda ve Mevlid ve Kandil gecelerinde kaydedilir.
Urfa Balıklı Göldeki balıkların Sırrı Nedir?
Ateş suya dönüşür, efsaneye göre gözyaşı gölü Hz. İbrahim tam büyük ateşe düşmek üzereyken ateş suya, içindeki odunlar da balığa dönüşür. Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’e gidenler gölde yüzen balıkların sırtlarında siyah noktalar olduğunu fark edeceklerdir.
Balıklıgöl balıkları asker mi?
Başka bir rivayete göre Söğütlü köyü Rus işgali altındayken Rus komutanı askerlerini bu balığa yem etmiş. Ancak bir iki gün içinde tüm ordu yok olmuş. Rivayete göre bu balıklardan bazıları yeşil sarık takan ve savaşa giden askerler olmuş.
Balıklıgöl’de kimin mezarı var?
Bu mağara yılın her zamanında her ülkeden ve her şehirden her dinden insan tarafından ziyaret edilmektedir. Hz. İbrahim’in doğduğu mağaranın hemen yanında, zamanının din alimi Beddiüzaman Said Nursi’nin mezarı bulunmaktadır ve ilk olarak ölümünden sonra buraya gömülmüştür. Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın turistik cazibe merkezidir.
Balıklıgöl Hikayesi Kur’an’da geçiyor mu?
Bu olaya dair Kur’an’da ve hadis kitaplarında herhangi bir ayet veya hadis bulunmamaktadır.
Şanlıurfa’nın efsanesi nedir?
Medeniyetin doğduğu şehir: Şanlıurfa. Efsaneye göre Harran ovası, Adem ile Havva’nın ayak bastığı ilk topraklardır. İlk insan çifti buraya sürgün edilmiştir, Hz. İbrahim burada doğmuştur, putları kırmış ve ateşe atılmıştır. Hz. Eyüp hastalığı sırasında burada sabır göstermiş ve ölümünden sonra bu topraklara gömülmüştür.
Urfa Balıklıgöl balıkları neden yenmez?
Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalayıp yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yere gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın batıl inanç olduğunu iddia etti, Balıklıgöl’den bir balık yakaladı ve yedi. Felç oldu.
Balıklıgöl kutsal mı?
Balıklıgöl’ün Yapısı: Halk arasında yayılan efsanelere göre her yıl ziyaretçi akınına uğrayan göl 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Hikâyede adı geçen sazan balıkları yöre halkı tarafından hala kutsal kabul edilmekte ve yenmemektedir.
Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer neresi?
Hz. İbrahim’in ateşe atılması olayının; Irak’ın Sevad bölgesindeki Kusa yerleşim yerinde yaşandığı söylenirken, bazı çağdaş yorumcular olayın Harran veya Şanlıurfa’da gerçekleştiğini ileri sürmektedirler.
Balıklıgöl yapay mı?
Afyonkarahisar’ın Çay ilçesinde eşsiz manzarasıyla dikkat çeken “Balıklı Göl”, güzelliğiyle yöre halkının ilgi odağı haline geldi. İlçeye bağlı İnli köyünde Selevir Barajı’ndan gelen suyla 2002 yılında oluşturulan 5 bin metrekarelik yapay göle 30 bin adet aynalı sazan balığı bırakıldı.
Balıklıgöl suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su kaynak suyu olarak buradan kaynaklanmaktadır.
Balıklıgöl doğal mı?
Doğal bir akvaryum ortamı olan Balıklıgöl’ün su kalitesi, zaman zaman çevresel etkilerden dolayı bozularak, içinde yaşayan balıkların sağlığına zarar verecek duruma gelebiliyor.
Balikli Golun hikayesi nedir?
Çünkü o her zaman Tanrı’ya inandı ve O’nu aradı, Tanrı İbrahim’e Halilim, yani dostu adını verdi. Balıklı Göl ismi aynı zamanda Allah’ın dostu anlamına gelen Halil-ür Rahman olarak da bilinir. Hz. İbrahim’in atıldığı ateşin suya, odunun da balığa dönüştüğü efsanesi günümüze kadar gelmiştir.
Balıklıgöl’ün derinliği kaç metre?
Deniz seviyesinden yükseklik 2.
Urfa’da kaç peygamber kabri var?
Urfa-Mardin karayolunun 85’inci kilometresinden kuzeye dönen asfalt yolun 16’ncı kilometresinde bulunan Eyyup Nebi köyünde, Hz. Eyyup, Hz. Eyyup’un eşi Rahime Hatun ve Hz. Elyesa’nın kabirleri bulunmaktadır.
Balıklı Göldeki balıklar Nasıl Oluştu?
Şanlıurfa’nın simgesi ve dünyanın en büyük doğal akvaryumu olan Balıklıgöl’de, deprem ve sel felaketinin ardından bulanıklaşan ve daha sonra normale dönen su, balıkları yeniden ortaya çıkardı.
Urfa Balıklıgöl balıkları neden yenmez?
Balıklıgöl balıkları kutsal kabul edilir ve kimse onları yakalayıp yemez. Görevliler ölü balıkları gölden çıkarır ve başka bir yere gömerlerdi. Efsaneye göre bir gün bir albay bu inancın batıl inanç olduğunu iddia etti, Balıklıgöl’den bir balık yakaladı ve yedi. Felç oldu.
Şanlıurfa’daki Balıklıgöl nasıl oluşmuştur?
Hz. İbrahim içine atılır atılmaz yakılan büyük ateş göle, odunlar da balığa dönüşmüştür. Zeliha’nın döktüğü gözyaşlarından, bugünkü Balıklı Göl’ün hemen yanında bulunan AynZeliha adlı göl oluşmuştur. Şanlıurfa denince akla ilk gelen yer Balıklıgöl’dür ve bu nedenle dini turizmin en popüler duraklarından biridir.
Urfa Balıklıgöl’ün suyu nereden gelir?
Balıklıgöl’ün suyu Şanlıurfa Balıklıgöl’ü besleyen Direkli Havzası’ndan gelmektedir. Dolayısıyla Şanlıurfa’nın güneybatısındaki su kaynak suyu olarak buradan kaynaklanmaktadır.