İçeriğe geç

4B Primleri 4Aya Aktarılır Mı

Bağ-Kur primleri SGK’ya aktarılır mı?

İsteğe bağlı prim ödenerek edinilen bu yardımlar 4/a sigortalılık statüsünde değerlendirildiğinden kişiler zorunlu 4/b sigortalılığından (Bağ-Kur) isteğe bağlı 4/a sigortasına (SSK) kolaylıkla geçebilmektedir.

4a ve 4b hizmet Birleştirme nasıl yapılır?

Hizmet birleştirme işlemleri üç şekilde yapılmaktadır. Birincisi e-Devlet Kapısı üzerinden; ikincisi (aktif olarak çalışan kamu görevlileri için) çalıştıkları kuruma sunulan hizmet birleştirme talebi ile; üçüncüsü ise Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğü ile iletişime geçilmesidir.

Isteğe bağlı sigorta 4a ile birleşir mi?

İsteğe bağlı sigortalar genellikle 4/B kapsamındadır. Bazı durumlarda 4/A kapsamına da dahil edilebilir. 4/A üyeleri 1261 günden fazla sigorta primi ödediklerinde 4/B statüsüne geçerler. Bu nedenle Bağ-Kur’dan emekli olurlar.

4a ve 4b çakışırsa ne olur?

Ayrıca, 4/a ve 4/b kapsamındaki sigorta teminatları örtüşen ve 4/a kapsamındaki sigortalılıklarına esas alınan sigortalılara, talep etmeleri halinde 4/b kapsamında prim ödeme imkânı tanınacaktır.

Yatırılan Bağ-Kur SGK’ya çevrilir mi?

SSK’lı istihdamınız kesintisiz devam ediyorsa, Bağkur üyesi olmanız gerekmez. Bağkur’lu olsanız bile, SSK’ya tabi olan yardımlarınız hizmet birleştirme yoluyla birleştirilecektir. Yani, SSK’ya göre biraz daha düşük olan hak kaybı olmayacaktır.

Bağ-Kur ve SSK birleştirilir mi?

SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi birden fazla statüde çalışanlar hizmetlerini birleştirebiliyor. Hizmet süresi tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenler için avantaj olan bu durum, bazı vatandaşların emekliliğini de geciktiriyor.

SGK hizmet Birleştirme kaç gün sürüyor?

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesine göre kurulan emeklilik sandıklarına tabi işler dikkate alınır. Hizmet birleştirme işlemleri yapılırken yılda 360 gün, ayda 30 gün varsayılır.

Hizmet birleştirme hangi durumlarda yapılır?

Yardımların birleştirilebilmesi için, farklı işyerlerinde geçirilen sürelerin aynı tarihe rastlamaması gerekir (2829 sayılı Kanun, md.

Hizmet birleştirme olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girdikten sonra “Sisteme giriş yap” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra yönlendirileceğiniz sayfada başvuru yılınızı seçip “Talep Et” butonuna tıklamanız gerekmektedir. Bu şekilde e-devlet başvuru talebiniz tamamlanmış olur.

4B isteğe bağlı sigorta primi ödenmezse ne olur?

Sigortalı, en geç 12 ay içinde ilgili aya ait primi ödemediği takdirde, o aya ait prim borcunun kapatılması imkânı ortadan kalkar ve sigortalı, prim borcu kapatılmayan ay için herhangi bir menfaate hak kazanamaz.

2024 4 b Bağ-Kur primi ne kadar?

2024 SSI Muafiyetleri ve Primleri2024 PRİM VE İSTİSNALAR TUTARI Asgari İşsizlik Tazminatı (Aylık)7.

Aynı anda hem Bağ-Kur hem SSK olur mu?

Bağ-Kur (4/b) kapsamında sosyal sigorta primine tabi olan bir kişi, sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdi/iş sözleşmesi kapsamında çalışırsa Bağ-Kur sigortası sona erer. SSK (4/a) sigortası sona erer.

4A ve 4b aynı anda olur mu?

Ancak her iki kurum da sorunun farkında olsa ve mevcut durum konusunda hemfikir olsalar bile, aynı anda farklı statülerde çalışıyorlarsa, sosyal güvenlik tekliği ilkesine göre yalnızca bir statüde (4a/4b/4c) sigortalı olabilirler. Aslında bir kişi aynı anda SSK (4a), Emekli Sandığı (4c) veya Bağ-Kur (4b) üzerinden sigortalı olamaz.

Sigorta 4A ve 4b farkı nedir?

Düzenli olarak bir işveren için çalışıyorsanız ve özel sektörün bir parçasıysanız, sigortanız 4A sigorta türü aracılığıyla ödenecektir. Kendi işinizi yürütüyorsanız, 4B grubuna dahil edileceksiniz. 4C, memurların yanı sıra okul müdürlerini veya daimi çalışanları da içerir.

SSK ile Bağ-Kur çakışırsa ne olur?

Edim uyuşmazlığı nedeniyle Bağ-Kur’a ödenmesi gereken primler SSK’ya, SSK’ya ödenmesi gereken primler de Bağ-Kur’a ödenebilir. Bu durumda prim tazminatı, yani ödenen prim parası 5458 sayılı Kanun kapsamında borçluya aktarılabilir.

Bağ-Kur sigortaya aktarılır mı?

Cevap: Ek Madde 5 kapsamında ödenen primler SSK’ya sayılır. SSK’dan çıkmak için Bağkur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primleri Ek Madde 5 kapsamında 450 gün ek prim ödeyerek 1260 güne tamamlamanız gerekir. Şartlar 25 yıllık sigortalılık süresi, 5000 iş günü prim ödemesi ve 45 yaştır.

Bağ-Kur’dan SSK’ya geçiş oluyor mu?

Bağkur’luysanız ve SSK’ya geçmeyi düşünüyorsanız, emekliliğinize en az 3,5 yıl kalmış olması gerekir. Daha önce Bağkur ödemesi yapmış olanlar, SSK’ya geçtikten sonra emekliliklerini birleştirebilirler. SSK Müdürlüğü, SSK’ya geçen ve hizmet birleştirme sürecini tamamlayan vatandaşlar için emeklilik koşullarını belirler.

Hem SSK hem Bağ-Kur primi olan nereden emekli olur?

Örneğin, sigortalının hem SSK hem de Bağ-Kur prim ödemesi varsa ve fiili prim ödeme süresinin son 7 yılı içinde en çok SSK statüsünden prim ödemişse, SSK’dan emeklilik maaşı alacaktır. En çok Bağ-Kur statüsünden prim ödemişse, Bağ-Kur’dan emeklilik maaşı alacaktır.

Bağ-Kur ve SSK primi aynı anda olur mu?

Bağ-Kur (4/b) kapsamında sosyal sigorta primine tabi olan bir kişi, sahibi veya ortağı olmadığı başka bir işyerinde hizmet akdi/iş sözleşmesi kapsamında çalışırsa Bağ-Kur sigortası sona erer. SSK (4/a) sigortası sona erer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir