Karar verilmesine yer olmadığı kararı kesin hüküm teşkil eder mi?
– ‘Karar almaya gerek olmadığı’ yönündeki tespit, konuya ilişkin nihai bir yargı oluşturmaz.
Kesinleşmiş hüküm nedir?
Kesin hüküm, bir mahkeme kararının kesin ve bağlayıcı niteliğini ifade eder. Bir mahkeme kararı kesin bir karar haline geldiğinde, bu karar aynı konu üzerinde taraflar arasında tekrar itiraz edilemez. Kesin bir hüküm, hukuk sistemlerinde hukuki kesinlik ve istikrarın sağlanmasında büyük önem taşır.
Kararın gerekçesi kesin hüküm kapsamında mıdır?
Karar maddesi, mahkemenin davada (veya karşı davada) talep edilen konularda verdiği kararı (hükmü) (başvurunun sonucunu) belirtir. Kararın arkasındaki gerekçe nihai yargısal güce sahip değildir.
Kesin hüküm kimleri bağlar?
Kesin hüküm, taraflar ve mahkeme için bağlayıcıdır. (HMK m. 303) Davanın ön şartlarından biri, açılan dava hakkında kesin hüküm bulunmamasıdır. (HMK m. 114/1-i) Davanın konusu hakkında kesin hüküm varsa, mahkeme diğer davalarda olduğu gibi bu konuyu resen incelemek zorundadır.
Kesinleşmiş karar nedir?
Kesin mahkeme kararını kısaca şu şekilde açıklamak gerekir. Hukuk sisteminde dava açılıp tüm itirazlar tüketildikten sonra mahkemenin kararı kesinleşir ve hukuki sonuçları olur. Buna “kesin mahkeme kararı” denir.
Çekişmesiz yargı kararları kesin hüküm teşkil eder mi?
İtiraz edilmeyen mahkeme kararları, esasen kesin bir hüküm teşkil etmez. Bu nedenle, belirli koşullar altında, bir başvuru tekrar yapılabilir veya başka bir etkilenen kişi tarafından yapılabilir. Gönüllü yargı yetkisinde, mali açıdan ilgili taraflar, davaya dahil olmasalar bile yasal çözüm yolları sunabilirler.
Kesinleşmiş karar varken yeniden dava açılır mı?
Duruşma sırasında mahkemeye kesin delil olarak bir karar (yargı kararı) sunulmuş ve mahkeme bu karara dayanarak kararını vermişse, kararın dayandığı kararın iptali, kesin kararın (yargı kararının) davanın yenilenmesi sebeplerinden biri olması (m.53/1-c)[13].
İcra mahkemesi kararları kesin hüküm teşkil eder mi?
Bu durumlarda hakim, ceza kovuşturma hukukunun dar çerçevesi içinde hareket etmemektedir. Bu nedenle, bu davalardaki infaz mahkemesinin kararları maddi anlamda kesin bir karar teşkil etmektedir…)
Kesinleşmiş karar tashih edilir mi?
Kararın kesin olması, karar vermelerine engel değildir. HMK’nın 305/1. maddesi, tahsisin yapılabileceği süreyi “infaz tamamlanıncaya kadar” olarak belirtmektedir. Buna göre, bir hükmün infaz edildiğinin tespiti mümkün değildir.
Kesin hüküm kesin delil midir?
Kesin karar, bir anlamda, davayı etkileyecek kesin bir delil parçasını temsil eder. Kesin kararın temel özelliği, bir hüküm olarak doğasından kaynaklanır. Karar sonrası bir aşamayı temsil eder ve diğer kararları etkileyecek kadar güçlü kesin bir delil parçasıdır.
Kesin karardan sonra ne olur?
İlke olarak, karar kesinleştikten sonra uyuşmazlığın gelecekte kesin olarak çözüldüğü kabul edilir. Ancak istisnai durumlarda, ciddi değerlendirme hataları varsa, karar kesinleştikten sonra kararın iptali için olağanüstü bir yasal yol başvurulabilir.
Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?
Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.
Kesin hüküm nasıl bozulur?
Hapis cezasına itiraz edilmesi halinde kesinleşmiş hapis cezasının kesin olarak kaldırılacağı varsayılamaz. Tamamlanmış hapis cezaları aşağıdaki hallerde kaldırılır: Yargıtay Başsavcısı itiraz hakkına sahiptir. Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı itiraz hakkına sahiptir.
Hüküm nasıl kesinleşir?
Kesin mahkeme tanımı nedir? Bir dava açma süresi dolduğunda, temyiz edilebilir karar kesinleşir. Temyiz edilebilir bir karara karşı temyiz başvurusunda bulunulduğunda ve uygun bulunduğunda ve bir dava açma süresi dolduğunda veya geri çekildiğinde veya reddedildiğinde, karar kesinleşir.
Hüküm kesinleşince ne olur?
Hüküm kararının kesinleşmesi ve infazı Hüküm kararı, istinaf veya temyiz gibi olağan yasal yollar tüketildikten sonra kesinleşir. Kesin hüküm, mahkeme tarafından infaz için infaz savcılığına gönderilir. İnfaz savcılığı, hükmü kesin hükmün içeriğine göre infaz eder.
Karar verilmesine yer olmadığına hükmetti ne demek?
“Karar verilmesine gerek olmadığına dair karar”, CMK m. 223, bir hüküm değil, davanın ilgisiz kalması durumunda hukuk davasında verilebilecek kararlardan biridir. Ceza davası açıldıktan sonra mahkeme CMK m. 223’e göre karar verir, yargılamayı sonlandıran bir hüküm gereklidir.
Ceza verilmesine yer olmadığına dair karar istinaf edilir mi?
Ceza verilmesinin gerekmediğine ilişkin karar kesin bir karar olduğundan, istinaf (veya temyiz) yoluna tabi olup, bu karara karşı temyiz yolu açık değildir.
Karar verilmesine yer olmadığı kararı İstinafa tabi mi?
Temyizin kabulü, Hukuk Dairesi’nin henüz ilgisi olmayan dava hakkında karar verilmesine gerek olmadığı yönündeki kararının bozulması amacını taşıyordu.
Ceza verilmesine yer olmadığı kararı hüküm müdür?
Buna göre; beraat, ceza verilmemesine karar, mahkûmiyet, güvenlik tedbiri verilmesine karar, ret ve yargılamanın sona ermesi kararları açıklandı.