Dua etmenin temel amacı nedir?
Sözlükte dua kelimesi “çağırmak, istemek, yardım istemek” anlamına gelir. Ayrıca, Tanrı’ya yönelme isteklerini içeren metinlere de dua denir. Dini bir terim olarak dua, kulun Allah’ın azameti karşısındaki çaresizliğini itiraf etmesi ve sevgi ve hayranlık duygularıyla merhamet ve yardım istemesidir.
Dua etmek insana ne kazandırır?
Gerginlikten, karamsarlıktan, kaygıdan, dalgınlıktan, unutkanlıktan ve dikkat etme zorluğundan büyük ölçüde korunur. -Çünkü dua eden kişi gelecekten daha az korkar ve hayata olumsuz bakmaz; iyi, güzel beklentiler içinde olur. Dua insana çalışma ve bir şeyler başarma gücü verir. İnsanı iyimser yapar.
Duanın hükmü nedir?
Kur’an-ı Kerim, duanın yalnızca Allah’a yöneltilmesi gerektiğini vurgular. Allah’tan başkasına, putlara veya mutlak nitelikler atfedilen diğer yaratıklara dua etmek ve tapınmak Kur’an’da kesinlikle yasaklanmıştır (örneğin bkz. eş-Şuarâ 26/213; el-Kasas 28/88).
Dua etmezsem ne olur?
Namaz kılmamak Allah’ın gazabına uğramak demektir. Peygamberimiz buyurmuştur ki: “Kim Allah’a namaz kılmazsa Allah ona gazap eder.” dediler.
Dua’nın önemi nedir?
Dua, kişinin eksikliklerini telafi etme ve arzu ve isteklerini ifade etme aracıdır. Aynı zamanda dua, kişinin ruhsal gelişimine ve büyümesine de katkıda bulunur. Birey ile Yaratıcı arasında bir köprü görevi gören dua, birey ile Yaratıcı arasında temas kurmanın bir yoludur.
Dua ederken nelere önem vermeliyiz?
Namazda her zaman tazim (Allah’ı yüceltmek) ve bu tazimle bir istekte bulunma anlamı vardır. Namaz aynı zamanda zikir ve ibadettir. Bu nedenle, namazda her zaman yan yana iki unsur vardır: biri zikir ve saygı, diğeri arzu.
Allah katında en değerli amel nedir?
Namaz, yukarıdaki hadiste belirtildiği gibi, kulun her an ve her yerde Yüce Allah ile bağlantı kurmasını ve O’nu hatırlatmasını sağlayan bir ibadet olduğundan, Allah katında en değerli ibadet olarak nitelendirilir. Namaz, kul ile âlemlerin Rabbi arasındaki en aktif ve sürekli iletişim biçimidir.
Duanın bize kattığı şeyler nelerdir?
Dua eden kişiye iyi şeyleri çeker ve başına gelebilecek sorunları ortadan kaldırır. Dua, insanları sorunlardan korur. Dua yoluyla Allah’a istek ve arzularımızı iletiriz. Allah’a şükretmek için dua ederiz. Dua ettiğimizde Allah’ın rızasını kazanırız ve her şey yoluna girer.
Allah dualara nasıl cevap verir?
Allah, dua eden kullarına üç şekilde cevap verir. “Evet” der ve istediğini verir, “Hayır” der ve daha iyisini verir, “Bekle” der ve sana en iyisini verir…
Kaç çeşit dua vardır?
Yapılacak ilk şey sözlü duadır; yapılacak ikinci şey ise gerçek duadır. Tıbbi çarelere başvurmak yeterli olmamalı; “sorunları yaratan Tanrı, çareyi de verir” inancıyla dua edilmelidir.
Dua ederken titremek neden olur?
Tanrı’ya dua ederken titremek, Tanrı’nın lütfunun büyük bir olumlu işaretidir. Çoğu insan bu deneyim olmadan bir ömür geçirir. Tanrı yalnızca seçilmiş, değerli arayıcıyla bağlantı kurar. Titremeyi izleyen bilgi asla yanlış değildir.20 Aralık 2020Tanrı’ya dua ederken titremek, Tanrı’nın lütfunun büyük bir olumlu işaretidir. Çoğu insan bu deneyim olmadan bir ömür geçirir. Tanrı yalnızca seçilmiş, değerli arayıcıyla bağlantı kurar. Titremeyi izleyen bilgi asla yanlış değildir.
Duamız olmasa ne ehemmiyetimiz var?
Duan yoksa sen bir hiçsin.” (Furkan Suresi) Üstad Bediüzzaman da Risale-i Nur’da şöyle buyuruyor: “Kim dua ederse anlar ki, onun kalbinden geçenleri duyan, her şeye gücü yeten, her arzusunu yerine getirebilen biri vardır. Çaresizlere rahmet götürebilir, fakirlere yardım edebilir.” Dualarınız çoktur, dualarınız…
El açmadan da dua edilir mi?
Ellerini kaldırmadan namaz kıldığı rivayet edilmiştir (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/181 [12890]). Namazda normalde omuz hizasına kadar kaldırılan eller arasındaki mesafe (Buhari, De’avât, 23 [6341]; Ebû Dâvûd, Tefrî’u ebvâvi’l-vitr, 23 [1489]) normal aralıkta tutulmuştur.
Peygamberimiz dua hakkında ne söylemiştir?
Peygamberimiz dualarına hemen karşılık beklemiyordu, ama Rabbinin onu eli boş bırakmayacağını biliyordu. Bir keresinde şöyle demişti: “Sizden biri, ‘Dua ettim, ama duam kabul olmadı’ dedi. “O, ‘söylediği’ ve acele etmediği sürece duası kabul olur.” (Ebû Dâvûd, Vitr, 23) demişti.
Dua’da ısrarcı olmak günah mı?
Duada ısrar etmek caizdir. Bir şeyi çok istersiniz, gerçekleşmesini umarsınız, dua edersiniz, Yüce Allah’a yönelirsiniz, bu dininizde zararlı değildir. Yani bir insanın bir şeye olan arzusu onun inancına, hareketlerine ve Müslümanlığına zarar vermez.
İnsan niçin dua etmeye ihtiyaç duyar?
Bir kişi maddi veya manevi bir şeye ihtiyaç duyduğunda, onu istemek veya korku, üzüntü, zayıflık ve çaresizlik zamanlarında yardım için dua eder. Dua, hem ruha derin, olumlu bir etki ve katkı sağlar hem de onunla potansiyel bir bağlantı kurar.
Dua etmesi insana ne gibi faydalar sağlar?
Dua eden kişiye iyi şeyleri çeker ve başına gelebilecek sorunları ortadan kaldırır. Dua, insanları sorunlardan korur. Dua yoluyla Allah’a istek ve arzularımızı iletiriz. Allah’a şükretmek için dua ederiz. Dua ettiğimizde Allah’ın rızasını kazanırız ve her şey yoluna girer.
Biz niçin dua ederiz?
Müminler, kendilerini kazalardan ve zorluklardan korumak, tövbe etmek, yardım istemek ve af dilemek için sık sık dualar okurlar. Dua için zaman ve mekan yoktur.
Peygamber efendimiz bir şeyin olmasını istediğinde nasıl dua ederdi?
Resûlullah (sav) namaz kılmak istediğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altları görünecek şekilde ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açar, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle namaz kılardı. Namazdan sonra mutlaka elleriyle yüzünü ovuşturur ve bunu ashabına da tavsiye ederdi.